Hlavní menu:

 
Bookmark and Share
02.01.2009, kategorie: Rozhovory

Josef Prokeš

rozhovor s jáhnem

V září byli v českobudějovické diecézi vysvěceni čtyři jáhni. Podělili se s námi o své první jáhenské kroky. Každému jsme položili deset stejných otázek. V tomto čísle uvedeme rozhovor s Josefem Prokešem a Stanislavem Brožkou a v březnovém čísle s Petrem Hovorkou a Janem Hambergerem.

Jsem Josef Prokeš, je mi 28 let, pocházím z Rudolfova a nyní
působím na děkanství v Budějovicích na biskupském gymnáziu.

1. Jak si zvykáš na život na faře?
Myslím, že docela dobře.

2. V čem spočívá tvá práce ve farnosti?
Na gymnáziu učím a snažím se být k dispozici studentům pro různé duchovní potřeby. Ve farnosti pohřbívám, křtím, oddávám, připravuji na biřmování a další zajímavé úkoly.

3. Jak reagovali tví přátelé na rozhodnutí stát se knězem?
Jak kdo. Reakce byly různé. Podiv, překvapení, údiv, radost, odmítnutí atd.

4. Je pro tebe těžké být prakticky neustále k dispozici druhým?
Zatím ne, a doufám, že to tak zůstane.

5. Jak obohacuje tvůj život to, že jsi Ježíši blíž při liturgii?
Při liturgii o moc blíže nejsem. Řekl bych spíše, že jsem mu blíže v nemocných a umírajících. A to je někdy docela těžké.

6. Jak často se vidíš se svými rodiči a sourozenci?

To je hodně různé. Někoho potkám častěji, někoho jednou za měsíc. Ale snažím se, abych alespoň jednou do měsíce s každým chvíli byl.

7. Už jsi někoho pokřtil?
Ano.

8. Jaký je tvůj oblíbený svatý a proč?
Sv. Josef svým životem v celibátu, sv. František svojí chudobou a sv. Jan Neumann poslušností.

9. Které jídlo máš rád a co umíš uvařit sám?
Mám rád pizzu, umím uvařit různá jídla, ale zatím není na vaření moc času.

10. Co sis koupil za svou první jáhenskou výplatu?
Chleba a rohlíky.


© Design, redakční systém: WebDesignum 2008-2012